השאיר פרטים ונחזור אליך בהדקם

Error: Contact form not found.

מחיקת מרשם פלילי

רבים פונים לעורך דין פלילי ושואלים: איך אפשר למחוק עבר פלילי? מה זה תעודת יושר? האם אפשר למחוק הרשעה? מתי הרשעה מתיישנת ומתי היא נמחקת? התשובות לשאלות אלה בנושא מחיקת מרשם פלילי נמצאות כאן.

מחיקת מרשם פלילי

עבר פלילי, מרשם פלילי, גליון מרשם פלילי, תעודת יושר

כל המושגים האלה מתייחסים למסמך המרכז את כלל הרישומים הפליליים של כל אזרח. "תעודת יושר" היא למעשה גליון מרשם פלילי נקי. גליון זה מהווה אינדיקציה לכלל הרישומים הפליליים. רישום פלילי או עבר פלילי הוא כתם הנלווה להליך הפלילי, בדמןת הרשעה פלילית או רישום משטרתי פנימי של תיק סגור, כתם על יושרו ועל המוניטין של כל אדם נורמטיבי.

עצם החקירה באזהרה בתחנת המשטרה משמעה פתיחת תיק פלילי, תיק שלעיתים נדרשים מאמצים ממושכים על מנת לסגור אותו. כל הרשעה בפלילים, גם אם אין בצידה עונש מאסר או קנס, נרשמת בגליון המרשם הפלילי ונותרת תקופה ארוכה מאוד – במרבית המקרים, כ-17 שנים – עד שהיא מתיישנת ובהמשך נמחקת. מקומות עבודה רבים דורשים כתנאי קבלה גליון מרשם פלילי "נקי", והרשעה פלילית עלולה לגרום קשיים רבים במציאת עבודה, כמו גם בקבלת ויזה לחו"ל או איוש תפקידים שונים.

מרשם פלילי עלול לפגוע גם במיועדים להתגייס לצבא; לא כדאי שיהיה רישום פלילי, אפילו של תיק משטרתי סגור, למי שרוצה להתקבל למשטרה – במשטרה רישום פלילי הוא בעייתי מאוד, וגם בצבא רישום פלילי בעייתי ויש לפעול כדי למחוק אותו.

גליון המרשם הפלילי מורכב משלושה חלקים –

  • הרשעות פליליות
  • תיקי מב"ד (ממתינים לבירור דין) – תיקים פתוחים, שעדיין אין בהם הרשעה או זיכוי
  • תיקים סגורים – תיקים בהם לא הוגש כתב אישום, ונסגרו בעילה של חוסר ראיות מספיקות, העדר עניין לציבור או הסדר מותנה

יש לשים לב שדרך הסגירה היחידה שבה לא נותר רישום משטרה פנימי, הוא סגירת התיק בחוסר אשמה – כלומר, שגם המשטרה סבורה כי אין כל אשמה במעשיו של החשוד.

החלק הראשון הוא למעשה המרשם הפלילי. אדם שיש לו תיק סגור (שמופיע בחלק המתיחס לתיקים סגורים) או פתוח (הרשום בחלק המתייחס לתיקי מב"ד) יכול לומר (וזו תהיה האמת) שאין לו עבר פלילי. זהו החלק שמתבקש ע"פ רוב במקומות עבודה או במוסדות רשמיים.

בחלק זה נרשמות הרשעות פליליות – כלומר, אדם שהוגש נגדו כתב אישום, והורשע ע"פ הודאתו או לאחר ניהול הליך הוכחות. בחלק זה של המרשם מופיעים פריטי רישום נוספים – הפסקות הליכים לאחר קבלת טענה של אי שפיות, סיום הליך ללא הרשעה.

נושא המרשם הפלילי מוסדר בחוק המרשם הפלילי ותקנת השבים (לעיון בחוק – לחץ על חוק המידע הפלילי ותקנת השבים, תשע"ט-2019

החוק  קובע לגבי הרשעה פלילית שתי תקופות – תקופת התיישנות ותקופת מחיקה. התקופה הראשונה היא תקופת ההתיישנות, שנמשכת 7 שנים, וכאשר היא מסתיימת – ההרשעה התיישנה. לדבר זה יש משמעות משפטית בעיקר, היות והרישום עדיין נותר במרשם, ויישאר שם – עד תום תקופת המחיקה. תקופת המחיקה היא בת 10 שנים, ולכן ע"פ רוב מדובר בתקופה של כ-17 שנים. לאחר שתמה תקופת המחיקה, ההרשעה נמחקת כלא היתה.

ככל שהתיק הסתיים באי הרשעה – פריט הרישום מופיע במרשם, אך מתיישן ביום מתן פסק הדין, ונמחק חמש שנים בלבד לאחר מכן.

החלקים השני והשלישי נחשבים כרישום משטרתי פנימי. לגבי תיק מב"ד (ממתין לבירור דין) – זהו תיק פתוח אשר לא הסתיים בהרשעה או שאפילו לא הוגש בו כתב אישום. החלק השלישי עניינו תיקים שנחקרו באזהרה אך הוחלט שלא להגיש בהם כתב אישום, כיוון שלא היו ראיות מספיקות, או שאין עניין לציבור בהעמדה לדין, או שנסגר בהסדר מותנה.

לחלק זה של המרשם הגישה היא מוגבלת, אולם כל שוטר אשר עוצר לבדיקת רשיונות, יכול לראות שלאדם קיימים תיקים סגורים על סמים, וכפועל יוצא לדרוש לבצע חיפוש ברכב או לנהוג בדרכים אחרות.

 

איך אפשר למחוק הרשעה פלילית? 

אדם אשר בעברו הרשעה פלילית או רישום משטרתי של תיק סגור, יכול בהחלט לפעול על מנת למחוק את הרישום ולמרק את הכתם הפלילי.

קיימות דרכים שונות למחיקת המרשם –

לגבי הרשעה – הדרך היחידה למחיקת ההרשעה היא הגשת בקשת חנינה לנשיא המדינה לקיצור תקופות ההתיישנות והמחיקה.

הסמכות נקבעה בחוק יסוד: נשיא המדינה, ולפיה ניתן לתת חנינה לגבי כל עונש או הרשעה פלילית. הנשיא עושה שימוש מדוד וזהיר בסמכותו לגבי עונשים, אך קל יותר לקבל חנינה לצורך מחיקת מרשם פלילי. באופן אופרטיבי, ככל שחנינה מתקבלת, הנשיא מורה על קיצור תקופות ההתיישנות והחנינה כך שהן מסתיימות במעמד החתימה על החנינה.

איך אפשר למחוק רישום של תיק פלילי סגור?

לגבי רישום משטרה על תיקים סגורים – שתי דרכים למחיקת הרישום, אשר תלויות בזמן שחלף מרגע שהתיק נסגר (והדבר נודע לבעל המרשם).

הדרך הראשונה  – פניה לרשות שסגרה את התיק בבקשה לשינוי עילת סגירה – ניתן לפנות תוך 30 ימים מקבלת ההודעה על סגירת התיק לגוף שסגר את התיק (משטרה או פרקליטות) בבקשה מנומקת לשינוי עילת הסגירה לעילה של חוסר אשמה. ככל שהבקשה תתקבל, הרישום יימחק.

הדרך השנייה היא באמצעות פניה לחוליית מרשם פלילי במטה הארצי של המשטרה בבקשה לביטול מרשם משטרתי פנימי – ככל שעברו למעלה מ-30 ימים, והמקרה עומד בתנאים הקבועים בתקנות, ניתן לפנות בבקשה מנומקת למדור המרשם הפלילי במטה הארצי בבקשה מנומקת למחיקת הרישום הפלילי. בתקנות קבועים תנאי סף – ניתן לפנות לביטול המרשם אם חלף מספיק זמן מהיום שהתיק נפתח לראשונה (הזמן משתנה לפי סוג העבירה – חטא/ עוון/ פשע), ואם עומדים באמות המידה הקבועות בתקנות.

 

התנאים למחיקת רישום משטרתי של תיק פלילי סגור

כאמור, ביטול הרישום דורש עמידה בתנאי הסף – חלוף הזמן מיום ביצוע העבירה האחרונה:

אם מדובר בעבירת פשע (עבירה שעונשה בחוק מ-3 שנות מאסר ומעלה): 5 שנים לקטין ו-7 שנים לבגיר.

אם מדובר בעבירת עוון (עבירה שעונשה 3 חודשי מאסר ועד 3 שנות מאסר): 3 שנים לקטין ו-5 שנים לבגיר.

בנוסף ביטול הרשום דורש עמידה באמות מידה. מה הם השיקולים לפיהם יוחלט על מחיקת הרישום? הגורם המוסמך צריך לשקול את הפרמטרים הבאים:

  • חומרת העבירה.
  • חומרת הפגיעה באדם או ברכוש.
  • נסיבות אישיות של האדם שהרישום נוגע לו.
  • קיומם של רישומי משטרה אחרים ו התמשכותם על פני תקופה.
  • העדר קיום תיקים פתוחים (מב"ד- ממתין לבירור דין).
  • העדר פרט רישום פלילי שטרם התיישן או נמחק (רישום שנוצר בעקבות החלטה בפלילים של בית משפט או בית דין).

לעיון בתקנות המרשם הפלילי – לעיון בתקנות המרשם הפלילי ותקנת השבים (אמות מידה לביטול רישומי משטרה)

 

דוגמאות למחיקת מרשם פלילי

משרד עו"ד בר עוז עוסק במחיקת מרשם פלילי ועם השנים צבר הצלחות רבות בפניות לרשויות למחיקת מרשם פלילי, הן בפניות למטה הארצי למחיקת רישומים משטרתיים בדבר תיקים סגורים, הן פניות לגוף שסגר את התיק, והן בפניה לנשיא המדינה בבקשה לקיצור תקופת ההתיישנות והמחיקה, שהביאה למחיקת הרישום הפלילי כליל.

כך למשל, במספר מקרים פנה עו"ד איתי בר עוז ליחידה שסגרה את התיק (תביעות משטרתיות או פרקליטות) בבקשה מנומקת לשינוי עילת הסגירה לעילה של "חוסר אשמה" – מהלך שקבלתו משמעו כי הרישום יימחק לחלוטין.

במקרים רבים, נענו הרשויות לבקשות ושינו את עילת הגניזה, דבר שאפשר ללקוח המשרד לצאת לדרך חדשה עם עבר נקי. כך  במקרים הבאים:

 

דוגמאות למחיקת מרשם פלילי באמצעות פנייה ליחידה שסגרה את התיק

לקוח המשרד נחקר באזהרה לעבירה של תקיפת בת זוג. התיק אמנם נסגר בעילה של חוסר ראיות מספיקות, אך עצם קיום הרישום פגע בלקוח שניסה להתקבל לעבודה שדרשה עיון בגליון המרשם הפלילי. עו"ד בר עוז פנה לגורם המוסמך (במקרה זה התיק נחקר בתחנת בת ים, ולכן יש לפנות לתביעות ת"א) אשר נענה לבקשה ושינה את עילת הגניזה ל"חוסר אשמה" – דבר שמוחק אותו לחלוטין. זאת, למרות שהפנייה נעשתה הרבה מעבר ל-30 הימים הקבועים בחוק, ולמרות שלאותו לקוח היה רישום על תיק סגור נוסף.

מחיקת מרשם פלילי - שינוי עילת סגירה לחוסר אשמה

גם התיק הסגור השני של אותו לקוח (הפעם, עבירות מין) זכה לגורל דומה של מחיקה – מאחר ומדובר היה בתיק עבירות מין, הגורם המוסמך הוא פרקליטות מחוז ת"א, אשר גם היא נענתה לבקשה ושינתה את עילת הגניזה.

מחיקת מרשם פלילי

הצלחה נוספת השיג המשרד בעניינו של מי שנחקר באזהרה לעבירות חמורות של שוד והחזקת סמים, בשני תיקים נפרדים, ועו"ד בר עוז פנה למחיקת המרשם הפלילי בעניינו לפרקליטות מחוז חיפה, אשר נעתרה לבקשה.

 

במקרה נוסף בעניינה של צעירה אשר הסתבכה בתיק החזקת סמים, אשר אמנם נסגר אך עצם קיומו של הרישום פגע בה, פנה עו"ד בר עווז לקצין אח"מ מרכז אשר נענה בחפץ לב לבקשה.

מחיקת מרשם פלילי - שינוי עילת סגירה לחוסר אשמה

דוגמאות למחיקת רישום תיק סגור בפנייה למטה הארצי

במקרים אחרים, פנה עו"ד בר עוז לחוליית מידע פלילי במטה הארצי, בבקשה למחוק לחלוטין רישום של תיקים ישנים שהפריעו ללקוחות המשרד. עו"ד בר עוז מגיש בקשות אלה כאשר המקרה עומד בתנאים הקבועים בחוק, ועל פי רוב הבקשות מתקבלות במלואן, כמו במקרים הבאים:

צעיר אשר ביצע עבירות סמים והתיק בעניינו נסגר, אך הרישום נותר ופגע בו –

מחיקת מרשם פלילי

 

אדם אשר נחקר באזהרה לפני שנים רבות, ומשום מה הרישום לא נמחק עד שפנה עו"ד בר עוז באופן אקטיבי – ביטול רישום משטרתי בדבר תיקים סגורים

לעיון במקרים נוספים בהם עבודת המשרד הביאה למחיקת מרשם פלילי והישגים משפטיים נוספים –לחץ כאן לדוגמאות לעבודת המשרד

רישום פלילי הוא כתם מכוער שאדם נושא על גבו שנים רבות. ניתן לפנות ולבקש את מחיקתו של הכתם בקלות רבה ולנקות את המרשם ואת החששות העתידיים באמצעות עו"ד פלילי מיומן.

ניתן לפנות לבירור בנושא התנאים למחיקת הרישום למשרד עו"ד בר עוז הנמצא בת"א אך פועל בכל הארץ, גם במרכז, בצפון ובדרום ולפעמים גם בפרדס חנה, לייעוץ ראשוני בטל' – 052-8360710

שתף עם חברים

השאירו פרטים ליצירת קשר
ותיאום פגישת ייעוץ משפטי.
ניתן ליצור קשר ישירות עם
עו"ד איתי בר עוז
בטלפון 052-8360710.



    איך לבחור עורך דין פלילי?

    כל מי שמסתבך בפלילים רוצה שייצג אותו עורך דין פלילי מעולה, בעל יכולות, אשר ישיג עבורו את התוצאה הטובה ביותר בהליך הפלילי אליו נקלע - זיכוי מוחלט מאשמה, או מזעור נזקים בדרך של ענישה מקלה. השאלה כיצד לבחור עורך דין פלילי מצליח היא שאלה מורכבת. עיון באתרים שבאינטרנט עלול להטעות ולבלבל, כי כל עו"ד פלילי בעיני עצמו הוא מוצלח, מעולה או סתם תותח. חשוב מאוד לבדוק את הנסיון של עורך הדין המיועד - מה הותק שלו, בכמה תיקים הופיע, באיזה סוגי תיקים ייצג, והאם הצליח להשיג תוצאות יפות או שאין ממש מאחורי הפרסום העצמי. עו"ד פלילי מוצלח באמת צריך לא להעיד על עצמו שהוא כזה - בדרך כלל זו אינדיקציה למצב הפוך. רצוי להתרשם מתוצאות מוכחות, לבחון חוות דעת וביקורות על המשרד, ובהמשך להתרשם באופן בלתי אמצעי מעורך הדין בדרך של פגישה במשרד. עורך דין פלילי מייצג את הלקוח ונכנס בנעליו באולם בית המשפט - כלומר, הוא הלקוח, רק רהוט יותר, בעל השכלה משפטית, ובעל רשיון להופיע בבתי משפט. לכן, חשוב לבחור עורך דין אשר ניתן לסמוך עליו כי יציג את הטיעונים באופן משכנע ומקצועי בעל פה בבית המשפט, ובאופן סדור ומדויק בכתב. עורך דין פלילי צריך להציג אסטרטגיה כוללת להתמודדות עם התיק הפלילי (מה רוצים להשיג) וטקטיקה פרקטית לקידומה (איך נשיג את המטרות). ישנם עורכי דין פליליים מתאימים יותר לניהול מלחמה חסרת פשרות עד הזיכוי בדרך של כפירה באשמה, ניהול הליך הוכחות וחקירת עדים, וכאלה המתאימים יותר לניהול משא ומתן מול רשויות התביעה - תלוי במידה רבה באופי ורצון הלקוח. ישנם עורכי דין הנוקטים בטקטיקה של התנהגות כוחנית, וכאלה המתנהלים באופן רך מדי מול רשויות האכיפה. יש לבחור עורך דין פלילי אשר ידע לנהוג בדרך מותאמת בהתאם למה שנכון ללקוח ולתיק עצמו. הבחירה בעורך דין היא קריטית, וחשוב שתהיה חדה ומדוייקת - כמו עורך הדין הפלילי בו אתה מעוניין.

    כל מה שרצית לדעת בפלילים ולא העזת לשאול

    זומנתי לחקירה במשטרה, אבל אני חף מפשע. אם אבקש להתייעץ עם עורך דין פלילי החוקר יחשוב שאני אשם?

    לא. דווקא מי שחף מפשע מוכרח לפנות בהקדם לעורך דין פלילי מיומן, על מנת להציג את הגרסה במלואה ולתמוך אותה בראיות. במקרים רבים אנשים שלא ביצעו כל עבירה מגיעים בבטחון מופרז לתחנת המשטרה ומגלים כעבור זמן מה שהוגש נגדם כתב אישום, וכעת המאבק לטיהור השם הופך למסובך ויקר יותר. חוקרי משטרה יודעים זאת, והתייעצות עם עורך דין פלילי לא גורמת למחשבה אצל החוקר כי הנחקר "אשם".

    נחקרתי באזהרה במשטרה. מה המשמעות של זה? האם זה יכול להפריע לי בעתיד?

    לאחר חקירה באזהרה בתחנת המשטרה נפתח תיק פלילי, אשר מופיע בגליון המרשם הפלילי של הנחקר, והדבר עלול פעמים רבות לשמש כחסם במקומות עבודה או קבלת אשרות שהייה בחו"ל. במצב כזה, רצוי שלא להיות פאסיבי ולקוות שהתיק ייסגר - אלא לפנות לעורך דין פלילי, אשר יהיה בקשר עם הגורמים האמונים על החקירה ויודע לדבר ב"שפתם", יגיש בקשה מנומקת לסגירת התיק ויידע בכל רגע נתון מה מצב התיק והיכן הוא נמצא. פעולה זו יכולה במקרים רבים להביא לסגירת התיק לפני הגשת כתב אישום ולזרז תהליכים.

    מי היה היהלום המשוגע?

    סיד בארט

    האם מותר לעשן קנאביס?

    ביום 1.4.22 עבר תיקון לפקודת הסמים המסוכנים, לפיו החזקה ושימוש בקנאביס לצריכה עצמית איננה עבירה פלילית אלא עבירה מנהלית שדינה קנס. החזקה הקבועה בחוק לעניין שימוש עצמי/ שלא לשימוש עצמי לגבי קנאביס היא 15 גרם. לכן, עדיין "אסור" לעשן קנאביס, אך בנסיבות בהן מדובר במרחב שאינו ציבורי ובהחזקה של עד 15 גרם - מדובר בעבירה מנהלית שדינה קנס (למעט מקרים חריגים בהן תובע מחליט בכל זאת להגיש כתב אישום, בהתאם לאמור בחוק העבירות המנהליות).

    מה ההבדל בין גזר דין והכרעת דין?

    במשפט הפלילי ישנם שני שלבים - הראשון הוא שלב בירור האשמה, אשר מתקיים ככל שהנאשם כופר במיוחס לו וטוען לחפותו, ובמהלכו נשמעים עדים - עדי תביעה ועדי הגנה. בסוף שלב זה קובע השופט ששומע את התיק אם הנאשם אשם או זכאי, במסגרת הכרעת הדין. ככל שהנאשם זכאי - הסתיים ההליך הפלילי. ככל שהנאשם נמצא אשם, עוברים לשלב השני, במסגרתו טוענים הצדדים לעונש והשופט מחליט מהו העונש שיוטל הנאשם, במסרת גזר הדין. הכרעת הדין קובעת אם יש אשמה או חפות, ובגזר הדין נקבע העונש.