השאיר פרטים ונחזור אליך בהדקם

Error: Contact form not found.

הגנת הצורך

הגנת הצורך היא הגנה מהותית – כלומר, הגנה שקבועה בחוק העונשין וככל שההגנה תוכיח את יסודותיה או שתוכיח כי קיים ספק סביר לגבי אי התקיימותם, הנאשם ייהנה מפטור לאחריות פלילית ויזוכה מהאשמה.

מהי הגנת הצורך

ההגנה ויסודותיה מוגדרים בס' 34יא לחוק העונשין, התשל"ז-1977:

צורך – (תיקון מס' 39) תשנ"ד-1994

34יא.  לא יישא אדם באחריות פלילית למעשה שהיה דרוש באופן מיידי להצלת חייו, חירותו, גופו או רכושו, שלו או של זולתו, מסכנה מוחשית של פגיעה חמורה הנובעת ממצב דברים נתון בשעת המעשה, ולא היתה לו דרך אחרת אלא לעשותו.

סעיף זה מקנה הגנה שמשמעותה כי לא מתקיימת אחריות בפלילים, ולא ניתן להרשיע אדם בגין עבירה פלילית (כל עבירה, לרבות החמורות שבהן) – ככל שהסנגור מצליחה להוכיח כי תנאי הסעיף התקיימו.

 

תנאים להתקיימות הגנת הצורך

לפי תנאי הסעיף, אדם לא יישא באחריות פלילית אם עשה מעשה:

  1. שהיה דרוש באופן מיידי – כלומר, אם המעשה נעשה זמן מה לאחר האירוע שסיכן את חייו, לא תתקיים ההגנה.
  2. להצלת חייו, חירותו, גופו או רכושו, שלו או של זולתו – תנאי נוסף הטעון הוכחה לצורך קיום ההגנה הוא כי אותו מעשה שהיה דרוש באופן מיידי, הוא להצלת חיים או רכוש, של מבצע העבירה או זולתו
  3. לא רק שיש צורך בשני התנאים הראשונים, המחוקק מוסיף דרישה ולפיה ההצלה נדרשת כיוון שקיימת סכנה מוחשית של פגיעה חמורה הנובעת ממצב דברים נתון בשעת מעשה.
  4. תנאי נוסף הוא כי אין כל דרך אחרת לפעול מאשר הדרך בה נקט האדם – כלומר, לא היתה אפשרות לברוח, או להתקשר למשטרה, או למנוע את הסכנה בדרך שאיננה עבירה פלילית.

ניתן לראות שהוכחת הגנה זו איננה פשוטה, ואכן, עד כה היה מקרה משפטי אחד בלבד בארץ בו נאשם זוכה בשל התקיימותה של הגנת הצורך – בתיק בו טיפל עו"ד פלילי איתי בר עוז (ביחד עם עו"ד נועם גוטמן).

 

דוגמא לזיכוי בתיק בטיפול המשרד

משרד עו"ד בר עוז טיפל בעניינו של אדם מהרשות הפלסטינית אשר שימש כסייען לכוחות הבטחון והמשטרה מגיל צעיר. בשלב מסוים, הוא נתפס ברשות הפלסטינית, נאסר ועבר עינויים מזעזעים. אותו אדם נמלט בעור שיניו עת הועבר לאשפוז פסיכיאטרי ברשות, ונס על נפשו למדינת ישראל. למרבה התדהמה, בישראל הוא נעצר בחשד לשהייה בלתי חוקית..

אותו אדם החליט להילחם על חפותו והחליט לנהל משפט. עו"ד פלילי איתי בר עוז הביא בפני בית המשפט מסמכים שהעידו על נכונות טענותיו – כתב אישום שהוגש נגדו ברשות הפלסטינית באשמת בגידה ושיתוף פעולה עם ישראל, ואפילו הצליח להגיע למפעיל שלו במשטרה, שזומן לבית המשפט.

חרף העובדה שבמשפט הישראלי כמעט מעולם לא התקבלה הגנת הצורך, בית משפט השלום בראשון לציון, לאחר ניהול הליך הוכחות ארוך מורכב ולאחר שהנאשם שהה במעצר כשבעה חודשים, קיבל את טענת ההגנה לפיה מתקיימת הגנת הצורך, וזיכה את הנאשם. לאחר מכן, הגיש עו,ד בר עוז עתירה לבג"ץ שהביאה למניעת גירושו לשטחים.

המדינה לא השלימה עם הזיכוי התקדימי וערערה לבית המשפט המחוזי, אולם לאחר למעלה מעשרה דיונים חזרה בה המדינה מהערעור והשלימה עם הזיכוי.

 

לעיון בפסק הדין  – זיכוי תקדימי בעניינו של מי שסייע לכוחות הבטחון והמדינה מתכחשת לו – קבלת הגנת הצורך

 

הגנת הצורך מורכבת ואינה פשוטה להוכחה. ככל שקיים צורך להבין יותר את הגנת הצורך, ניתן לפנות למשרד עורך דין פלילי איתי בר עוז במרכז ובתל אביב להסבר משפטי נוסף בטופס יצירת קשר, או בטלפון 052-8360710. לדוגמאות נוספות לעבודת המשרד לחץ כאן.

שתף עם חברים

השאירו פרטים ליצירת קשר
ותיאום פגישת ייעוץ משפטי.
ניתן ליצור קשר ישירות עם
עו"ד איתי בר עוז
בטלפון 052-8360710.



    איך לבחור עורך דין פלילי?

    כל מי שמסתבך בפלילים רוצה שייצג אותו עורך דין פלילי מעולה, בעל יכולות, אשר ישיג עבורו את התוצאה הטובה ביותר בהליך הפלילי אליו נקלע - זיכוי מוחלט מאשמה, או מזעור נזקים בדרך של ענישה מקלה. השאלה כיצד לבחור עורך דין פלילי מצליח היא שאלה מורכבת. עיון באתרים שבאינטרנט עלול להטעות ולבלבל, כי כל עו"ד פלילי בעיני עצמו הוא מוצלח, מעולה או סתם תותח. חשוב מאוד לבדוק את הנסיון של עורך הדין המיועד - מה הותק שלו, בכמה תיקים הופיע, באיזה סוגי תיקים ייצג, והאם הצליח להשיג תוצאות יפות או שאין ממש מאחורי הפרסום העצמי. עו"ד פלילי מוצלח באמת צריך לא להעיד על עצמו שהוא כזה - בדרך כלל זו אינדיקציה למצב הפוך. רצוי להתרשם מתוצאות מוכחות, לבחון חוות דעת וביקורות על המשרד, ובהמשך להתרשם באופן בלתי אמצעי מעורך הדין בדרך של פגישה במשרד. עורך דין פלילי מייצג את הלקוח ונכנס בנעליו באולם בית המשפט - כלומר, הוא הלקוח, רק רהוט יותר, בעל השכלה משפטית, ובעל רשיון להופיע בבתי משפט. לכן, חשוב לבחור עורך דין אשר ניתן לסמוך עליו כי יציג את הטיעונים באופן משכנע ומקצועי בעל פה בבית המשפט, ובאופן סדור ומדויק בכתב. עורך דין פלילי צריך להציג אסטרטגיה כוללת להתמודדות עם התיק הפלילי (מה רוצים להשיג) וטקטיקה פרקטית לקידומה (איך נשיג את המטרות). ישנם עורכי דין פליליים מתאימים יותר לניהול מלחמה חסרת פשרות עד הזיכוי בדרך של כפירה באשמה, ניהול הליך הוכחות וחקירת עדים, וכאלה המתאימים יותר לניהול משא ומתן מול רשויות התביעה - תלוי במידה רבה באופי ורצון הלקוח. ישנם עורכי דין הנוקטים בטקטיקה של התנהגות כוחנית, וכאלה המתנהלים באופן רך מדי מול רשויות האכיפה. יש לבחור עורך דין פלילי אשר ידע לנהוג בדרך מותאמת בהתאם למה שנכון ללקוח ולתיק עצמו. הבחירה בעורך דין היא קריטית, וחשוב שתהיה חדה ומדוייקת - כמו עורך הדין הפלילי בו אתה מעוניין.

    כל מה שרצית לדעת בפלילים ולא העזת לשאול

    זומנתי לחקירה במשטרה, אבל אני חף מפשע. אם אבקש להתייעץ עם עורך דין פלילי החוקר יחשוב שאני אשם?

    לא. דווקא מי שחף מפשע מוכרח לפנות בהקדם לעורך דין פלילי מיומן, על מנת להציג את הגרסה במלואה ולתמוך אותה בראיות. במקרים רבים אנשים שלא ביצעו כל עבירה מגיעים בבטחון מופרז לתחנת המשטרה ומגלים כעבור זמן מה שהוגש נגדם כתב אישום, וכעת המאבק לטיהור השם הופך למסובך ויקר יותר. חוקרי משטרה יודעים זאת, והתייעצות עם עורך דין פלילי לא גורמת למחשבה אצל החוקר כי הנחקר "אשם".

    נחקרתי באזהרה במשטרה. מה המשמעות של זה? האם זה יכול להפריע לי בעתיד?

    לאחר חקירה באזהרה בתחנת המשטרה נפתח תיק פלילי, אשר מופיע בגליון המרשם הפלילי של הנחקר, והדבר עלול פעמים רבות לשמש כחסם במקומות עבודה או קבלת אשרות שהייה בחו"ל. במצב כזה, רצוי שלא להיות פאסיבי ולקוות שהתיק ייסגר - אלא לפנות לעורך דין פלילי, אשר יהיה בקשר עם הגורמים האמונים על החקירה ויודע לדבר ב"שפתם", יגיש בקשה מנומקת לסגירת התיק ויידע בכל רגע נתון מה מצב התיק והיכן הוא נמצא. פעולה זו יכולה במקרים רבים להביא לסגירת התיק לפני הגשת כתב אישום ולזרז תהליכים.

    מי היה היהלום המשוגע?

    סיד בארט

    האם מותר לעשן קנאביס?

    ביום 1.4.22 עבר תיקון לפקודת הסמים המסוכנים, לפיו החזקה ושימוש בקנאביס לצריכה עצמית איננה עבירה פלילית אלא עבירה מנהלית שדינה קנס. החזקה הקבועה בחוק לעניין שימוש עצמי/ שלא לשימוש עצמי לגבי קנאביס היא 15 גרם. לכן, עדיין "אסור" לעשן קנאביס, אך בנסיבות בהן מדובר במרחב שאינו ציבורי ובהחזקה של עד 15 גרם - מדובר בעבירה מנהלית שדינה קנס (למעט מקרים חריגים בהן תובע מחליט בכל זאת להגיש כתב אישום, בהתאם לאמור בחוק העבירות המנהליות).

    מה ההבדל בין גזר דין והכרעת דין?

    במשפט הפלילי ישנם שני שלבים - הראשון הוא שלב בירור האשמה, אשר מתקיים ככל שהנאשם כופר במיוחס לו וטוען לחפותו, ובמהלכו נשמעים עדים - עדי תביעה ועדי הגנה. בסוף שלב זה קובע השופט ששומע את התיק אם הנאשם אשם או זכאי, במסגרת הכרעת הדין. ככל שהנאשם זכאי - הסתיים ההליך הפלילי. ככל שהנאשם נמצא אשם, עוברים לשלב השני, במסגרתו טוענים הצדדים לעונש והשופט מחליט מהו העונש שיוטל הנאשם, במסרת גזר הדין. הכרעת הדין קובעת אם יש אשמה או חפות, ובגזר הדין נקבע העונש.